Продажбите на PC-та продължават да падат 11.10 | 19:35

Независимо от излизането на Windows 10

От Ивайло Коралски

Windows 10 вдъхна живот в PC-тата на стотици милиони потребители, но не успя да покачи продажбите на персонални компютри дори и на йота. В рамките на летния период продажбите са паднали с няколко пункта спрямо предходната година (между 7,7 и 10,8 процента). Данните са на Gartner и IDC.  

Нещо повече, говорим за един от по-сериозните спадове в последно време. Едва ли подобна новина обаче е изненада, предвид константното падане на продажбите на персоналните компютри след налагането на таблетите.

По думите на Gartner и IDC бързото разпространение на Windows 10 от страна на Microsoft е оставило множество производители със старите си предложения, като към тях просто са добавили Windows 10. Подобна схема според тях няма как да увеличи търсенето на PC – необходими са изцяло нови устройства.

Защото, няма какво да се лъжем, не са много потребителите, които ще инвестират в старичък лаптоп само защото върви под новата операционна система.

1580462

Другата истина, обаче, е, дали въобще новият Windows 10 хардуер действително ще промени моментното статукво. Последното определя все по-голямо занижаване на продажбите на персонални компютри.

Според анализаторите липсата на нови модели лаптопи и настолни PC-та е само част от проблема – комбинацията от силен щатски долар (покачил цените на PC-тата на много пазари) и преходът от старите Windows 8 базирани PC-та също е генерална причина за намаляващото търсене на персонални компютри.

Най-големите компании в бранша като Apple, Dell, HP и Lenovo не изпитват голям натиск, но по-малките производители на хардуер са изправени до стената. Дори гиганти като Acer и ASUS усещат намаляващото търсене на PC-та, предвид факта, че продажбите им са спаднали със сериозните 10 процента.

Все още е твърде рано да се дават крайни мнения дали Windows 10 ще успее да спре намаляващото търсене на персонални компютри. Със сигурност обаче можем да твърдим, че времената, в които бизнесът с персонални компютри беше в разцвета си, са в миналото.

Водещи

Най-четени