Първи смартфон с Intel Inside 20.04 | 15:50

XOLO X900 е създаден от индийския мобилен производител Lava International

От Георги Георгиев

Индийският производител на мобилни телефони Lava International представи първия в света смартфон, в който е използван чип на Intel. Моделът XOLO X900 ще се предлага на индийските потребители от 23 април на цена от 22 хиляди рупии (около 320 евро).

Наред с това от Lava обявиха и дългосрочно партньорство с Croma – индийска верига магазини за потребителска електроника, в която XOLO X900 ще се продава.

Партньорството между Intel и Lava бе официално обявено на Мобилния световен конгрес в Барселона през февруари.

XOLO X900 е базиран на референтен дизайн на смартфон на Intel, работещ с процесор Intel Atom™ Z2460 на 1.6 GHz. Чипът е снабден с технологията Hyper Threading и поддържащ HSPA+ 3G свързаност, които според създателите му осигуряват висока скорост и производителност в многозадачен режим. За качествата на модела говори и фактът, че той предлага и пълно 1080p HD видео кодиране.

Сред интересните елементи в XOLO X900 е вградената 8-мегапикселова камера, разполага с т.нар. burst mode - режим на работа, позволяващ заснемането на поредица от 10 снимки за по-малко от секунда. Заснетите изображения ще могат да се разглеждат на 4-инчов LCD сензорен дисплей с висока резолюция.

Първоначално смартфонът ще се предлага под Android Gingerbread, като от Lava обещават в бъдеще той да бъде ъпгрейднат с актуалната четвърта версия на операционна система на Google - Ice Cream Sandwich.

В края на февруари от Intel обявиха, че това лято мобилното звено на France Telecom – Orange, възнамерява да пусне нов модел телефон, който също ще се "кичи" с известното лого.

Смартфонът, който ще се предлага на пазарите във Франция и Великобритания, ще бъде с дизайн на Intel и ще разполага с най-новия процесор от серията мобилни чипове на компанията.

Водещи

Най-четени