Работете съвестно, защото Големият брат ви дебне 19.03 | 12:18

Скрити камери в мониторите ни сбъдват мрачните прогнози на Оруел

От Александър Бакалов

Британски учени разработиха "монитор-шпионин", който чрез  монтирана на него камера може да следи дали служителят е съсредоточен в работата си и да изпраща информацията "където  трябва", пише вестник Daily Mail, цитиран от БТА.

С новия продукт може да се сбъднат най-мрачните прогнози  на писателя Джордж Оруел, който вещаеше още през миналия век, че в бъдещото общество индивидите ще бъдат тотално следени навсякъде, коментира изданието.

Компютърният монитор със следяща камера е разработен от  екипа на професор Пер Ола Кристенсон от университета "Сейнт  Андрюс" и е призван да намали разсеяността на офис служителите и да повиши производителността им.

"Diff Dispays" зорко следи дали очите на работника са фиксирани върху екрана, или се реят  някъде другаде. Новата техника може да е особено полезна за  контролирането на служители, работещи с няколко екрана.

Според създателите на устройството тяхната цел не била да проверяват хората дали съвестно си изпълняват работата, а да не пропускат нещо ново, което им се появи на екрана. То ще бъде в  помощ при контрольорите на въздушното движение, които следят данните от няколко екрана едновременно.

Чрез специален алгоритъм камерата улавя дали очите на оператора са фиксирани върху екрана. При разсейване тя заменя изображението, като замъглява статичните части на екрана и бързо визуализира настъпилите промени след отклоняването на погледа.

Камерата по всяко време може да следи кой точно екран се наблюдава. Устройството ще бъде полезно за охранители, брокери и за оператори в ядрени централи, които да визуализират настъпилите промени, докато не са гледали мониторите.

Водещи

Най-четени