Това ли е камерата на бъдещето? 22.02 | 11:06

Тя е без електроника, плоска и гъвкава. Остава да се подобри картината

От Георги Георгиев

Дигиталните фотоапарати, медицинските скенери и другите технологии, свързани с улавянето и показването на изображения, се развиха значително през последното десетилетие.

Поддържайки тази скорост на иновации, австралийски изследователски екип разработи изцяло нов начин за улавяне на изображенията – с помощта на плосък, гъвкав, прозрачен полимерен лист, който дори може да се рециклира.

За да работи, устройството използва флуоресцентни частици, които улавят падащата върху тях светлина и препращат част от нея върху набор от сензори, разположени по краищата на листа.

След това получената информация се обработва от компютър, който определя мястото на всеки пиксел от заснетата Картина – т.е., местата, на които светлинните частици са "ударили" листа.

Уникалното в случая е, че тук липсва електроника или вградени компоненти, което може да доведе до създаването на устройства с потребителски интерфейс от нов тип. Те ще са напълно прозрачни, а потребителят ще може например да контролира компютъра си не чрез докосване на сензорен екран, а просто чрез жестове във въздуха.

За момента резолюцията на първите прототипи на иновативната камера е ниска – 32 на 32 пиксела. Основната причина се крие в евтините материали, които са били използвани за създаването им.

Водещи

Най-четени