Радиацията е вероятният виновник за провала на „Фобос-Грунт“ 01.02 | 13:06

Високоенергийни лъчи от Космоса може да са повредили компонент на сондата

От Георги Георгиев

Ръководителят на руската космическа агенция Роскосмос Владимир Поповкин заяви във вторник (31 януари), че космическата радиация е най-вероятната причина за фаталната повреда в междупланетната сонда "Фобос-Грунт", съобщава AP.

Високоенергийните лъчи от дълбокия Космос може да са предизвикали повреда във вносен нискокачествен чип, който се е оказал уязвим към тях, каза Поповкин. Повредата във "Фобос-Грунт" доведе до загуба на връзка с космическия апарат веднага след изстрелването му на 9 ноември миналата година. Руските експерти не успяха да отрстранят повредата и това доведе до край на цялата мисия, която имаше амбициозната цел да стигне до Марс и да се върне с проби от почвата на марсианския спътник Фобос.

На 15 януари "Фобос-Грунт" се разби в Тихия океан в близост до бреговете на Чили. От нея не бяха открити останки. На борда на 6-тонната сонда бе качена и апаратура за измерване на космическите лъчения, създадена от физици на БАН.

Ръководителят на екипа, разследващ инцидента, Юрий Коптев заяви, че в електронните схеми на сондата са били използвани серийно произведени чипове, които не са предвидени да издържат на екстремните условия в открития Космос. От Роскосмос обаче не уточниха кой е производителят на чиповете.

Провалът на мисията бе поредният тежък удар по репутацията на Русия като световна космическа сила. Поради тази причина първоначално се чуха гласове от руска страна, че сондата може да е била цел на саботаж. В историята дори бе намесен и радар, притежаван от стария враг от годините космическото съревнование през Студената война – САЩ. От НАСА обаче категорично отхвърлиха подобна версия.

В изявлението си ръководителят на Роскосмос обяви още, че поредното изпращане на космонавти до Международната космическа станция (МКС) е било отложено от планираната дата 30 март, тъй като инженерите са се натъкнали на дефекти в космическата капсула "Союз". След прекратяването на американската програма със совалките през 2011 г. руските кораби са единственото превозно средство на хора и стоки до МКС.

Водещи

Най-четени