Разработиха робот, който да помага на възрастни и инвалиди 08.12 | 13:15

Учените все повече напредват с новите технологии

От iNews.bg

Японски учени представиха експериментален робот - помощник, който е предназначен за възрастни хора и инвалиди. Главната особеност на робота е, че може да разчита сигналите на главния мозък, предаде ТАСС.

С разработването на андоида се се занимавали няколко японски компании и институти, специализирани в телекомуникационните технологии. Устройството включва около 3000 различни сензора и камери.

 Част от тях са вградени в инвалидната количка, която, на свой ред, вместо подлакътници има специални "ръкави". Други датчици са закрепени за главата на седящия човек, както и за крайниците.

Технологията като цяло не е нова. Още преди три години учени от БАН разработиха подобна система, която трябваше да живее с възрастни хора и ще им помага да се справят с ежедневието.

Нашето откритие "Робко 11" има функциите да помага на хората през цялото денонощие, като им носи вода, храна, лекарства, прави им компания, дори може да вика бърза помощ или личен лекар, ако на някой му прилошее На този етап роботът не е впуснат в употреба заради скъпата технология, по която се прави.

Водещи

Най-четени