Роботи нахлуват в журналистиката 19.03 | 11:18

Интелигентен софтуер бе пръв при отразяването на новината за земетресението в Калифорния

От Георги Георгиев

Неслучаен се оказа фактът, че калифорнийският вестник LA Times стана първата медия , съобщила за земетресението, разлюляло Калифорния миналия понеделник (10 март). Светкавичната реакция е ставала възможно благодарение на робот-журналист. На компютъра му били необходими три минути, за да генерира и публикува новината.

Интелигентната програма е базирана на специален алгоритъм, създаде от журналиста и програмист Кен Швенк. Въпросният представлява събиране на данни от надеждни източници и попълването им в предварително написани шаблони. По този начин автоматично се генерират кратки статии, щом настъпи земетресение, съобщава BBC.

Робо-журнализмът става все по-популярен. Освен да съобщава за земетресения подобни алгоритми се използват и при отразяване на други новини като криминални престъпления и спортни събития.

Все пак Кен Швенк е на мнение , че робо-журнализмът няма да измести традиционния такъв. Вместо това ще помогне за по-бързото събиране на информация и нейното разпространение. По думите му компютърната програма спестява време и прави работата на журналистите по-вълнуваща.

Водещи

Най-четени