Росен Плевнелиев представи проекта Sofia Tech Park в САЩ 17.05 | 08:05

В Сиатъл президентът разговаря с представители на технологични гиганти

От Деляна Петкова

Президентът Росен Плевнелиев представи проекта за строежа на Sofia Tech Park по време на посещението си в Сиатъл, предаде Агенция "Фокус".

Плевнелиев участва на кръгла маса по информационни технологии на тема "Да създадеш иновационна екосистема” заедно с представители на Google, amazon, Microsoft, Facebook и други технологични компании.

Строителството на технологичния парк трябва да започне през тази година. За първия етап от реализацията на проекта ще бъдат отпуснати 100 млн. лева по ОП "Конкурентоспособност". Sofia Tech Park ще бъде разположен в близост до Площада на авиацията, на 4-ти километър в столицата.

По проект ще бъдат построени четири сгради, като основната ще е за големите компании от сектора "Информационни технологии".

Предвижда се вторият етап на технологичния парк да се изгражда в новия програмен период 2014 – 2020 г. на новата ОП "Конкурентоспособност”. За тази фаза са заложени 200 млн. лв. Тогава ще се изграждат центрове за информационно комуникационни технологии. Ще бъдат поканени и учени от БАН, които конкретно се занимават с тези технологии.



Водещи

Най-четени