С Google Doodle си спомняме за Кмета на Силициевата долина 12.12 | 10:13

Робърт Нойс е един от основателите на Intel

От iNews.bg

Google, чрез своето приложение Doodle, днес (12 декември) напомня за Робърт Нойс, един от основателите на Intel. Той е известен още и с прозвището си Кмета на Силициевата долина.

Робърт Нойс е роден в Айова и завършва образованието си по физика в Grinnell College. През 1953 година получава докторска титла по физика от Масачузетския университет. Заедно с колегата си Гордън Мур оставя Fairchild Semiconductor и основават нова компания за производство на чипове – Intel. Годината е 1968, а първоначалната инвестиция – 2,5 млн. долара.

Две години по-късно компанията излиза на борсата като IPO-то се изчислява на 6,8 млн. долара.

"Оптимизмът е основната съставка на успешната иновация", казва Нойс и разработва редица нововъведения, голяма част от които са защитени с патент. Едно от тях, за което Нойс е вписан като съизобретател, е интегралната схема или микрочипът, който завинаги променя компютърната технология.

По едно и също време Робърт Нойс и Джак Килби разработват интегрални схеми, но двата не са работели в екип. Тогава Нойс все още е в Fairchild Semiconductor, а Килби работи за Texas Instruments. Първата в света схема представлява тънка германиева пластинка с дължина 1 сантиметър, а петте елемента на нея са свързани с тънки проводници.

Робърт Нойс почива от инфаркт на 62-годишна възраст в медицинския център "Ситън" в Остин, щата Тексас. Година след смъртта му семейството му основава фондация на негово име, която финансира проекти за подобряване на образованието по математика в САЩ.

Водещи

Най-четени