С какви други имена можеше да наричаме iPhone 05.03 | 15:15

Ето какви са алтернативните имена за смартфона, които обмисляли в Apple

От Елена Кирилова

iPhone е име, което моментално поражда в главите на хората по цял свят една и съща асоциация - за смартфона на Apple.

Дали обаче продуктът щеше да бъде толкова успешен, ако от компанията на Стив Джобс, го бяха нарекли другояче? Естествено, отговор на този въпрос няма как да дадем, защото никой не би си и помислил да експериментира с названието.

Оказва се обаче, че е имало реален шанс телефонът да носи друга марка. iPhone е име, избрано измежду други четири, когато е трябвало да се решава как да се казва популярният смартфон. Това разкри бившият рекламен директор на Apple Кен Сегал по време на презентация в университета в Аризона.

Той разказа детайлно за конкурентните имена на хитовия смартфон, присъствали в списъка с предложения:

"Telepod"

Според Сегал в Apple е обмисляли да кръстят устройството "Telepod”, тъй като звучало като футуристично изкривяване на думата "телефон". Частта "pod” се асоциира с изключително популярната серия музикални плейъри iPod. Може би името щеше да придобие повече популярност, ако проектът на Тони Фадел "iPod-phone” беше победил този на Скот Форстал (OSX/iOS), казва още той.

"Mobi"

Потенциалното име е производно на думата "mobile”. Съкратената версия на "mobile” (мобилен) изглежда е трябвало да представлява креативно име със своя серия.

"Tripod"

"Когато името не беше избрано за печелившо, изразих възражение на официалната презентация на iPhone", обясни Сегал. Tripod произлиза от това, че iPhone е телефон в комбинация с iPod и интернет връзка. Разбира се, Apple рекламира оригиналния iPhone като точно такъв. Както знаем в момента заедно с App Store и другите нови Apple приложения платформата на iPhone е много повече от телефон с интернет и media player.

"iPad"

Докато в крайна сметка iPad беше избрано за име на таблета на Apple, то също е било сред присъстващите в списъка с предложения за име на смартфона. И понеже iPhone притежава голяма част от функционалността на iPad, то името нямаше да бъде нелогично. Това име също има смисъл по отношение на процеса на развитие на Apple IOS устройството, разказва Сегал.

Стив Джобс по-рано разкри, че Apple работи върху таблета преди телефона, но в крайна сметка приоритизира iPhone като дългосрочен продукт на пазара.

Когато iPhone бе пуснат за първи път съществуваше известен спор, тъй като Cisco притежаваше марката "IPHONE” за тяхната IP телефона система. Двете компании приключиха спора, като се съгласиха всяка да използва името, разкрива още Сегал.

Водещи

Най-четени