САЩ искат контрол върху оръжията в Космоса 17.01 | 18:12

Нова инициатива на Държавния департамент среща противоречиви отзиви в САЩ

От Георги Георгиев

Администрацията на президента Барак Обама стартира нова инициатива за контрол върху оръжията в космическото пространство, пише в. Washington Post. Критиците на идеята, основно американски военни, казват, че тя ще доведе до намаляване на капацитета на американските военни операции в Космоса, които са от стратегическо значение за преимуществото на страната в тази област.

Очаква се новата инициатива да бъде обявена от държавния секретар Хилари Клинтън най-рано днес (17 януари). Планът ще бъде основан върху проект за етичен кодекс, създаден от Европейския съюз, който Пентагонът и Държавният департамент наскоро критикуваха като прекалено рестриктивен.

В миналото американското правителство отхвърли разговори по темата, инициирани от Русия, Китай и ООН, с аргумента, че скритата им цел е да ограничат американските военни операции в Космоса.

"Вярваме, че проектът на ЕС за Кодекс за поведение е солидна основа за бъдещи преговори и създаването на приет с консенсус международен кодекс", каза по темата представител на американската администрация. Той обаче отбеляза, че преговорите по създаването на документа ще продължат през цялата година, а много вероятно и през следващата.

Новата позиция на Държавния департамент опровергава казаното от Елън Таушър, помощник държавен секретар по въпросите на международната сигурност и контрола върху въоръжаването, която миналата седмица каза, че САЩ отхвърлят проекта на ЕС като "прекалено рестриктивен".

Според скорошни оценки на обединеното командване на Пентагона, придържането към европейския документ ще навреди военно-космическите операции на САЩ в няколко области. Американските военни обаче не дадоха повече информация по темата.

Инициативата на Държавния департамент ще цели създаването на международни норми за незастрашаващо поведение в Космоса, свързано с увеличена прозрачност между космическите нации и намаляването на опасностите от сблъсъци на космическите апарати с отломки, като над 10-те хиляди парчета, оставени от Китай, която през 2007 г. тества антисателитна ракета в орбита.

Днес американските военни разчитат много на космически сателити за разузнавателни операции и наблюдение. В тази област те се конкурират сериозно с Китай и другите нации, които също развиват космически апарати за военни цели.

Миналата година китайските военни проведоха операция, която включваше преместването на сателит в близост до друг сателит. Според анализатори подобна маневра би била полезна при провеждането на космически атаки.

Водещи

Най-четени