Слабост в защитата на Twitter 05.12 | 10:43

Тweet-ването чрез SMS улеснява неимоверно разбиването на акаунта

От Георги Георгиев

Оказва се, че не се нуждаете от свързан с интернет смартфон, за да изпратите Tweet. Всъщност, много малко хора знаят, че съобщенията в Twitter могат да бъдат изпращани и чрез текстови съобщения.

Тези, които все пак го правят чрез SMS, трябва да знаят, че по този начин акаунтите им в социалната мрежа за микроблогове могат лесно да бъдат разбити, пише BGR.news.

Откритието е направено от група компютърни специалисти, които решили да изследват слабости в защитата на Twitter. Изследователят Джонатан Руденберг обяснява: "Потребителите на Twitter, с пусната SMS функционалност, са по-уязвими към атаки, които позволяват на всеки да поства съобщения на акаунта им чрез измама с телефонен номер, свързан с акаунта."

Руденберг уточнява, че потребителите са уязвими към атаки до момента, в който в акаунта не бъде въведен PIN номера, който да оторизира пращането на съобщения. Макар че Twitter са били уведомени за проблема още през август, от социалната мрежа не са направили нищо по въпроса, коментира специалистът.

В постинг в своя блог Руденберг обяснява още, че е открил подобни слабости и във Facebook, и приложението за разплащания Venmo, които впоследствие били поправени.

Макар че повечето хора изпращат Tweet-ове през мрежата или чрез мобилни приложения, днес все повече се увеличава броят на потребителите в развиващите се държави, които разчитат най-вече на SMS варианта. През последните години изпращането на съобщения по този начин стана особено важно като начин за комуникацията между протестиращите и бунтовниците по време на революциите от Арабската пролет.

Водещи

Най-четени