Смартфонът – нещо ужасно мръсно 23.10 | 13:34

Умните апарати масово са покрити с остатъци от фекалии

От Георги Георгиев

Несъмнено вашият смартфон може да прави невероятни неща и вероятно притежава изчислителната мощ да командва роботизирана сонда на Марс. Това не му пречи обаче да бъде развъдник на огромно количество животозастрашаващи бактерии.

Подобно заключение изглежда напълно естествено с оглед на факта, че телефонът ви се докосва до много неща, в това число ръцете ви, вътрешната част на джобовете или чантата, като и всички те в повечето случаи са доста мръсни места.

Ново изследване на Wall Street Journal обаче показва, че джобният ви компютър е несравнимо по-мръсен, отколкото можете да си представите. Авторите на проучването тествали "осем случайно избрани телефона" за следи от най-различни бактерии и след това публикували резултатите от откритието си. В случая има както добри, така и лоши новини:

"Телефоните не показали следи от E. coli или стафилококови бактерии. Но всички от тях били открити големи количества колиформи – бактерии, които индикират фекално замърсяване на повърхността. Данните от анализа на лабораториите на Muncie сочат наличие на между 2700 и 4200 единици от тези бактерии. За сравнение в питейната вода допустимата граница е под 1 единица на 100 мл."

Изглежда, че да се докосваме до недезинфекциран смартфон несъмнено не е добре за здравето ни. Ситуацията става още по-тревожна, след като се сетим, че всъщност опираме телефона до лицето си, което според лекарите вече носи реална опасност от заразяване.

"Хората са изложени на опасност от техните телефони точно толкова, колкото и от вратите на тоалетните", коментира през щатското издание лекар от Американската академия на семейните лекари. "Това са нежеланите последици от новите технологии, които не сме познавали до момента и следователно не сме изучили рисковете от тях".

Водещи

Най-четени