Смартфонът – новият пищов в училище? 23.08 | 09:53

Родители се опасяват, че децата им използват мобилните джаджи, за да си помагат по време на контролни и тестове

От Георги Георгиев

Част от учениците в САЩ (а и не само там) използват своите мобилни телефони за нещо повече от писане на съобщения, висене във Facebook и игри – а именно за мамене по време на тестове в училище. Този факт обаче изглежда не притеснява в чак такава степен техните родители.

Според мащабно проучване на щатския софтуерен гигант McAfeе, засягащо поведението на американските тийнейджъри в интернет, само 23% от родителите изразяват загриженост, че техните деца лъжат по време на тестове и контролни в училище, като влизат в интернет и търсят информация за верните отговори.

В сравнение с тях броят на тийнейджърите, които си признават, че са прилагали тази тактика е над двойно по-голям в процентно отношение – 48%. Учениците, които споделят, че за тази цел са смартфона си, са били 22%, докато по същото време само 5% от родителите вярват, че децата им са способни да направят подобно нещо.

Друго скорошно проучване показва, че родителите вероятно подценяват колко голямо е желанието на децата им да притежават съвременна технологична джаджа. Резултатите от него показват, че мобилните устройства са в списъка на повечето деца, на които им предстои да тръгнат на училище тази есен.

Разбира се и тук медалът има две страни – освен за мамене на тестове, днешните смартфони и таблети може да се окажат много полезно допълнение при работата в час.

С помощта на умелото им използване от страна на преподавателите и съответните мобилни приложения тези устройства могат да спомогнат усвояването на информация и нови умения да се превърне в интересен и забавен процес. Все пак всички ние (училите в българските начални и средни училища) знаем от опит, колко неползотворно може да бъде скучното преподаване и на най-интересната материя.

Повече за изследването на McAfee можете да прочетете тук.

Водещи

Най-четени