Създават паневропейска облачна платформа 08.03 | 07:21

Helix Nebula ще намери приложение в големи научни, правителствени и бизнес проекти

От Георги Георгиев

Консорциум от водещи европейски технологични компании, ще създаде паневропейска платформа за облачни услуги. Това каза в прес съобщение един от участниците в проекта – международната IT компания Атос.

Платформата, наречена Helix Nebula (на името на планетарната мъглявина "Охлюв"), ще намери приложения в три от най-големите европейски центрове за научни изследвания – Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), Европейската космическа агенция (ЕСА) и Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL).

Програмата ще стартира с двугодишна пилотна фаза, през която ще се осъществят три проекта на CERN, ESA и EMBL. След приключване на първоначалния етап платформата ще стане достъпна за държавни институции и бизнес организации.

Когато бъде завършена Helix Nebula ще предостави на учените от ЦЕРН достъп до по-голям изчислителен капацитет, благодарение на който те ще могат да обработват огромното количество данни, акумулирани при експериментите в Големия Адронен Колайдер (ГАК).

Другият пилотен проект е на Европейската лаборатория по молекулярна биология. Той цели да улесни анализа на големи геноми при бозайниците.

Третият проект е на ЕСА и включва създаването на платформа за наблюдение и изследване на земетресения и вулкани.

Освен Атос участници в проекта са SAP, Capgemini, CloudSigma, Interoute, Logica, Orange Business Services, SixSq, Telefonica, Terradue, Thales, The Server Labs и T‐Systems, както и Cloud Security Alliance, проектът OpenNebula и European Grid Infrastructure.

Водещи

Най-четени