Тwitter се срина на два пъти 22.06 | 11:24

Проблемът не се дължал на хакерски удар, на нов офис, на Евро 2012 или на GIF аватари

От Георги Георгиев

Два последователни срива разтърсиха Twitter в четвъртък (21 юли) за промеждутък от час и половина. Потребителите по света съобщиха за отказ на мрежата и значителни забавяния в услугите на сайта и мобилните приложения на платформата за микроблогове.

Сривовете оставиха поредното "петно" върху Twitter, която в ранните си дни си спечели репутацията на нестабилна мрежа, коментират от Reuters.

Представители на базираната в Сан Франциско компания се оправдаха за техническите си проблеми с "бъг, предизвикващ ефекта на доминото" (cascade bug) в един от инфраструктурните си компоненти.

"Една от характеристиките на подобен бъг е, че той може да има значително влияние върху всички потребители по света, какъвто беше случаят", коментира в блога си Мазен Равашдех, вицепрезидент нa инженерното звено на Тwitter.

"Проблемът не се дължи на хакерски удар, на нашия нов офис, на Евро 2012 или на GIF аватари, както някои спекулираха", категоричен беше Равашдех. "В момента провеждаме цялостен анализ, за да осигурим, че можем да избегнем тази верига от събития в бъдеще", допълни той.

Изявленията от Twitter дойдоха след появили се спекулации, че вина за сривовете имат хакерски организации. Една от тях с псевдонима UgNazi, придобила наскоро публичност с разбиването на Google имейл акаунта на изпълнителния директор на Cloudflare Maтю Принц, поела отговорност за атаката.

В имейл до Reuters хакерите заявиха, че са нападнали мрежата заради подкрепата на Twitter за CISPAакт, който ще даде на американското правителство достъп до информация за интернет трафика към определени технологични компании. В последствие специалисти по сигурността обявиха, че атаката на хакерите не е предизвикала срива и в случая се касае за съвпадение.

Нивата на трафика през Twitter на територията на Северна Америка отбелязаха срив на два пъти между 8:30 и 11:00 стандартно тихоокеанско време (15:30 и 18:00 по Гринуич).

Днес социалната мрежа разполага с около 140 млн. активни потребители, които пращат близо 400 мнл. tweet-a всеки ден.

Водещи

Най-четени