Разбиха десетки хиляди пароли за Twitter 09.05 | 09:57

Проблемът се проучва, според компанията той не бил голям

От Нели Минчева

Потребителските имена и паролите на десетки хиляди регистрирани в Twitter се появиха онлайн - достъпни за всички на сайта за споделяне на файлове Pastebin.com.

От сайта за микроблогове съобщиха за проблема и обясниха, че разследват как се е случил той.


Засегнати са акаунтите на около 35 хил. души, като други 20 хил. имена и пароли явно дублират някои от публикуваните, става ясно от съобщение на Twitter.

Проучваме ситуацията, като сме изпратили нови пароли на засегнатите профили, посочват от компанията. Уточнява се още, че част от публикуваните имена и пароли са били определени още преди време за спамърски и вече са били премахнати от сайта.

От Twitter успокояват тревогите на потребителите си, посочвайки, че хакерската атака би могла да се приеме като малка предвид факта, че съществуващите и активно използвани регистрации са общо 140 млн.

Въпреки това проблемите със сигурността не са прецедент за компанията. Преди два месеца се наложи временно да бъде спряна уеб версията на софтуера TweetDeck, след като стана възможно някои потребители да влизат в профилите на други. Компанията оправи пропуските в системата си ден, след като беше обявено публично за тях.

Редовно се появяват и информации за разбити акаунти на известни личности, използващи Twitter като основен инструмент за онлайн управление на имиджа си и комуникация с фенове.

Водещи

Най-четени