Таблетите под Android ще изместят iPad през 2013 г. 14.11 | 11:58

Това ще стане, след като цената на джаджите се превърне в решаващ фактор

От Георги Георгиев

Таблетите с операционната система на Google ще доминират на пазара от следващата година, след като изместят едноличният лидер към момента – iPad на Apple. Това прогнозира Самеер Синг, анализатор от консултантската фирма Finvista Advisors в блог пост в Tech-Thoughts.

За момента Apple са непоклатими на таблетния връх. Техният iPad се е продал в близо 100 млн. бройки от дебюта си през 2010 г. Тогава той смазва конкуренцията, като завзема цели 87% от световния пазарен дял, сочат данни на International Data Corporation (IDC).

На скорошна пресконференция изпълнителният директор на Apple Тим Кук пък се похвали, че днес компанията му генерира 91% от целия таблетен уеб трафик. Въпреки впечатляващите статистики никой обаче не стои вечно на върха, коментират от techradar.

Според Самеер Синг в даден момент в средата на 2013 г. продажбите на таблети под Android ще задминат тези на iPad. След кратък експлозивен ръст, последван от застой в края на 2011 г. през цялата следващата година машините под операционната система на Google поддържат добро ниво на разпространение, като за последните шест месеца дори успяват да изпреварят ръста на iPad.

В прогнозите на Синг може би има истина. С разцвета на Android таблетите iPad изглежда започва да губи темпо. Последното тримесечието стартира доста зле за таблета на Apple, като неговият пазарен дял се сви до 50,4% в световен мащаб.

Макар че се радва на сериозен успех, новият 7-инчов iPad Mini също среща сериозна конкуренция от страна на продукти като Kindle Fire HD на Amazon и Nexus 7 на Google, които също предлагат високо качество на значително по-ниска цена. Това навежда анализаторите на мисълта, че в бъдеще цената на таблетите ще бъде главен фактор за техния пазарен успех.

Водещи

Най-четени