Таблетът на Dell излиза първо на китайския пазар 10.06 | 14:01

Междувременно ще се разработват приложения за американските и европейски купувачи

От Нели Минчева

Американската компания Dell ще пусне таблета си Streak 10 Pro първо на китайския пазар.

САЩ, Европа и останалата част от света ще трябва да изчакат, преди да видят устройството на местна почва, за да се даде време на разработчиците да създадат достатъчен брой приложения.

От блога на компанията става ясно, че таблетът под
Android ще излезе в продажба в Китай "по-късно това лято". През втората половина на 2011 г. Dell ще преценява в кои други региони да започне да продава Streak 10 Pro.

Пояснява се, че производителят е решил да започне от Китай, защото страната е обширен пазар, където много хора за първи път използват интернет. "Освен това имаме значително и бързо растящо присъствие в магазинната мрежа с повече от 10 хил. обекта, в които клиентите могат да купят продукти на
Dell”, допълват от фирмата.

В същото време обаче Китай ще послужи за тестване на нагласите към таблета, докато компанията се подготвя за завоеванието на този сегмент в САЩ и Европа, коментира IDG News.

Като се има предвид, че приложенията са важна част от услугите, предлагани от таблетите, е необходимо да има стабилно представяне в това отношение на развитите пазари. В Китай пък конкуренцията е по-слаба, откакто Android Market на Google не е достъпен в страната.

Dell не за първи път изпитва свои продукти, лансирайки ги на развиващи се пазари. През 2009 г. компанията обяви, че ще започне да продава свои смартфони първо в Китай и Бразилия.

Според анализаторите решението е добро, като се има предвид, че в Китай под "таблет" се разбира най-вече
iPad, който има около 78% пазарен дял, но и където потенциалът за растеж в сегмента е много голям.

През миналата година в страната са продадени 600 хил. таблетни устройства, а очакванията за 2011 г. са за 4,5 млн. В световен мащаб, по данни на Gartner, продажбите за 2010 са 16,7 млн., а прогнозата за тази година е за 69,7 млн.

Водещи

Най-четени