Технологични манекени ще ни шпионират, докато избираме дрехи 24.11 | 16:22

Целта на манекените от серията EyeSee е да извлекат информация, която да повиши продажбите на луксозни стоки

От Георги Георгиев

Досега основната функция на манекените в магазините за дрехи бе да ни "хванат окото". Скоро обаче може да се окаже, че човешките кукли в реален размер ще започнат дани ни наблюдават поне толкова внимателно, колкото и ние тях. Звучи малко стряскащо, нали?

Част от големите модни брандове вече разполагат със специални манекени, екипирани с технология за заснемане, която се използва за откриването на престъпници и терористи по летищата. С нея търговци и производители наблюдават поведението на потребителите в своите магазини за луксозни облекла, съобщава Bloomberg.

В случая става въпрос за манекените от серията EyeSee, предлагани от италианския производител на манекени Almax. С негова помощ търговците ще могат да събират информация за потребителите в магазините по начина, по който го правят собствениците на онлайн.

Вече пет компании използват общо няколко десетки от новите манекени, като допълнително са поръчани още поне толкова, коментира изпълнителния директори нa Almax Макс Катенесе.

Макар че изглеждат съвсем обикновено отвън (е, може би малко по-луксозно), манекените от серията EyeSee са снабдени с камери, разположени зад очите им. Самите камери разполагат с използван от полицията софтуер. Той е способен да разпознава възрастта, пола и расата на всеки потребители, които мине покрай манекена и се загледа в дрехите по него.

За момента всяка от "гледащите" кукли струва четири хиляди евро. Високата цена прави манекените скъпо удоволствие, което само мощните вериги, предлагащи луксозни стоки, могат да си позволят.

Добрите отзиви и високото търсене, което EyeSee манекенките получават, обаче показват, че луксозните брандове все по-сериозно се замислят за ползите технологията при персонализиране на своите изделия за платежоспособните клиенти.

Водещи

Най-четени