Тим Кук за втори път в Китай в рамките на година 09.01 | 14:36

Шефът на Apple ще се опита да разшири достъпа на компанията до гигантския източен пазар

От Георги Георгиев

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук е на работно посещение за втори път в Китай в рамките на последните 12 месеца, съобщава Reuters. Очаква се там Кук да проведе срещи с партньори на компанията, както и с представители на китайските власти.

Днес Китай е най-бързо растящият пазар на технологичния гигант и втори по големина след този в САЩ с дял от 15% от общите годишни продажби. За бумът говори и фактът, че през декември 2012 г. Apple отбелязаха абсолютен рекорд в историята си, след като продадоха над 2 млн. бройки от новия си iPhone 5 само за три дни след пускането му на китайска територия.

Въпреки този невероятен успех наблюдатели смятат, че дългосрочното бъдеще на компанията на китайския пазар ще се крепи на създаването на нови партньорски връзки с местни телекоми като China Mobile – най-големият китайски оператор. Въпросните ще предлагат продуктите на Apple като част от потребителските си програми.

Към момента на територията на Китай iPhone 5 се продава през 7 собствени магазина на Apple, но големите продажби са били реализирани през двата оператора China Unicom и China Telecom, които заедно разполагат с по-малко клиенти от China Mobile.

Засега от Apple отказват да коментират въпроса дали по време на посещението си в източния гигант Тим Кук ще проведе срещи с висши представители на China Mobile.

Водещи

Най-четени