Успокойте се, родители, видеоигрите са полезни 20.03 | 13:00

Виртуалните забавления могат да имат плодотворно въздействие, при това - не само върху децата

От Александър Бакалов

Въпреки че често бяха обвинявани заради привикването към  насилие и способността им да пристрастяват, видеоигрите могат да имат и благоприятно въздействие върху подрастващите, твърдят американски изследователи, цитирани от AFP.

Играта пред монитора може да помогне на децата да  развият здравословни хранителни навици, при по-големите да подобрят уменията им да разсъждават и да накарат малчуганите да осъзнаят някои глобални проблеми, като глада и климатичните промени.

Но според най-нови социологически изследвания на агенция  Harris, повечето американци свързват видеоигрите предимно с  насилието, с което те зарибяват младите. При все това за много експерти все още не била доказана пряката връзка между тези занимания и проявите на агресия.

"Игрите могат да имат благотворно въздействие върху психологическите функции на децата", каза Джейсън Алеър от университета в Северна Каролина. "Нашият екип подробно изучава  ефекта им върху познавателните функции, върху образованието и се опитваме да разберем действието на техните механизми върху паметта".

Според някои от проучванията възрастните хора, които ползват видеоигри, се чувстват по-добре от останалите. По думите на Алеър тези развлечения са се сдобили с лоша слава, защото често се ползват по един прекомерен начин. Но би било доста примитивно да приписваме на тях причините за недъзите на  обществото. В същото време би било и лицемерно да си затваряме  очите и пред възможните им негативни влияния.

Голям брой студиа и независими творци са разработили богата гама от образователни игри. Така например Jive Health насърчава децата да консумират повече плодове и зеленчуци, като ги кара да търсят тези продукти, за да нахранят виртуалното си животно.

Дори и игрите със стрелба, едни от най-критикуваните, имали и своята положителна страна. Екип от университета в  Торонто установи, че прицелването и маневрите в бойна обстановка подобряват концентрацията при откриването на скрита цел. По думите на Иън Спенс развитието на тези умения след това ни  помагат по-лесно да контролираме багаж върху монитори, да разчитаме рентгенови или сателитни снимки или да открием приятел в тълпата.

Според изследователите от педиатричната болница в Бостън стрелянето по неприятелски космически кораби и щаденето на  приятелските помага на агресивните деца да контролират емоциите си. Играта налага да си спокоен, за да уцелиш правилно.

Проучване от 2004 година доказа, че хирурзи, фенове на  видеоигрите, правели по-малко грешки в работата си, тъй като  имали по-висока способност за концентрация от останалите, напомнят ни от БТА. 

Водещи

Най-четени