Флаш базираните дискове скоро ще са на цените на механичните 03.12 | 19:59

До 2017 година SSD-тата ще бъдат изключително достъпен хардуерен артикул

От Ивайло Коралски

В последните няколко месеца SSD (solid-state drives) и PC-тата, с които се предлагат, не се продават на цената на загубен крайник.

Според анализаторите на DRAMeXchange, цените на флаш базирани дискове на гигабайт ще продължават да падат през следващите години, като темпът на спада само ще се увеличава.

Ако предвижданията на анализаторите се окажат точни, то през 2017 година SSD-тата ще струват 11 цента повече на гигабайт от конвенционалните механични твърди дискове.

При подобна разлика в цената изборът почти при всички положения ще пада върху в пъти по-бързите и надеждни SSD-та. Дори и да сте със сравнително органичен бюджет.

Истината е че дори към днешна дата съществуват множество евтини PC-та с SSD драйв, а както отбелязахме в самото начало, цените падат постоянно благодарение на икономическия мащаб на бизнеса и ожесточената конкуренция.

Не на последно място за намаляването на цените спомагат и технологичните подобрения.

По думите на DRAMeXchange регулярните дискове обаче няма да "ритнат камбаната" в обозримото бъдеще (към днешна дата производителите експериментират с носители, съдържащи 16 гигабайта), но в един момент неминуемо ще се превърнат в малцинство.

Водещи

Най-четени