Хакери нарочиха британското Министерство на правосъдието 21.08 | 10:32

Причината – отношението на британските власти към основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж

От Георги Георгиев

Британското министерство на правосъдието съобщи, че следи за проблеми на своя уебсайт, след като онлайн активисти съобщиха, че са разбили сайта като част от кампанията в подкрепа на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, съобщава AP.

От хакерското движение, станало известно като "Анонимните", съобщиха, че ще атакуват сайта на министерството в знак на протест срещу отношението на Великобритания към Асандж, който в момента се укрива в еквадорското посолство в Лондон.

Миналата седмица 41-годишният австралиец, който е обвинен в сексуални посегателства в Швеция и е заплашен от екстрадиране и съд там, получи политическо убежище от Еквадор. Британските власти обаче заявиха, че няма да му предоставят безопасен изход от страната и в случай, че напусне територията на посолството, Асандж ще бъде арестуван и изпратен в Швеция.

Позицията на самия Асандж е, че ако Великобритания го екстрадира към Швеция, в крайна сметка той ще бъде изпратен в САЩ, където ще бъде изправен пред съда и ще отговаря за публикуването на хиляди американски дипломатически и военни тайни в интернет през последните години.

Властите зад Океана отговориха, че подобни твърдения са "плод на развинтено въображение" и целят да отвлекат общественото внимание от обвиненията в сексуално посегателство срещу Асандж в Швеция.

В съобщение, публикувано в Twitter "Анонимните" заявиха, че тяхната цел сега е да извадят от строя няколко сайта на британските власти като част от кампания, наречена "Операция свободен Асандж". От британското министерство на правосъдието заявиха, че ''са имали известни проблеми" със системата си, но до загуба на данни не се е стигнало.

"Става въпрос за сайта за публична информация, на който не са били съхранявани чувствителни данни. Други сайтове на Министерството на правосъдието не са били засегнати." се казва в изявление на британските власти.

За кратък период вчера заглавната страница на сайта е била неактивна, макар че останалите страници функционирали нормално.

Водещи

Най-четени