Хакери удариха японския парламент 25.10 | 12:22

Киберпиратите са имали достъп до имейлите на японските парламентаристи за един месец

От Георги Георгиев

Хакери са атакували компютърната мрежа, използвана от долната камара на японския парламент, съобщи японският вестник Asahi, цитиран от asiaone.com.

Киберпрестъпниците са използвали компютърен вирус, за да откраднат пароли, с които вероятно са се докопали до личните електронни пощи на парламентаристите и са прочели писмата им за последния един месец.

Атаката е поредната от серия нападения над японски организации. Тя е много подобна на удара върху Mitsubishi Heavy Industries – концернът, който изпълнява поръчки за японската отбранителна и ядрена индустрия.

В резултат от атаката върху японското правителство бе оказан сериозен натиск за увеличаване на мерките за киберсигурност.

В случая на атаката срещу японския парламент хакерите изпратили вируса по имейл в края на юли. Тяхната цел вероятно е била информация, свързана с японската външна и отбранителна политика, пише вестникът, цитирайки запознат източник, пожелал анонимност.

Експертите установили, че първият компютър в парламента бил заразен от вируса, който дошъл от сървъри в Китай. Трудно е обаче да се прецени кой всъщност стои зад атаката, тъй като до сървърите може да има достъп всеки.

Това е първата атака върху долната камара на японския парламент. Експертите по компютърна сигурност твърдят, че няма следи за теглене или подмяна на информация в компютърната мрежа.

Водещи

Най-четени