Хакерите - заплаха за здравето и живота ни 22.10 | 09:58

Повишава се рискът от хакерски атаки срещу животоподдържащи медицински устройствата

От Георги Георгиев

Все повече хакери днес насочват атаките си към софтуерно контролирани животоспасяващи медицински устройства – в това число пейсмейкъри, инсулинови помпи и дефибрилатори. Това сочи анализ на експертите по кибер сигурност от Bitdefender.

Според специалистите болниците и медицинските центрове могат да се останат силно уязвими към хакерски набези, ако не съумеят да актуализират навреме софтуерната си сигурност или продължат да използват некриптирани виртуални частни мрежи (VPN), обясняват експертите.

Според Александру Балан, главен експерт в Bitdefender по въпросите на сигурността, при атака срещу болници хакерите могат да откраднат данните на техните пациенти или да забавят работата на жизненоважни системи.

"Хакери могат да застрашат живота на пациенти или най-малкото да откраднат личните данни на публични личности и да я използват като основа за други атаки", предупреждава Балан пред британския сайт ITPro.

"Друг сценарий за правене на пари е просто да се открадне базата данни на съответната болница и тя бъде да се използват за изпращането на спам, с който се рекламират фалшиви лекарства", допълва експертът.

Bitdefender не са първата компания, която отправя подобно предупреждение. По-рано тази година специалистите от McAfee предупредиха за същия проблем, а Akamai засегнаха въпроса миналата седмица на конференцията RSA Europe в Лондон.

Водещи

Най-четени