Хем смартфон, хем е-четец 17.12 | 11:29

Руският смартфон YotaPhone e идеален за всички, които обичат да четат на път за работа

От Георги Георгиев

Комбинирайки основни елементи от смартфон и електронен четец, смартфонът Yotaphone притежава уникален дизайн, който може да го превърне в следващия хит сред всички потребители, които искат да четат прави в претъпкания транспорт на път за работа.

Устройството, създадено от руската компания Yota Devices, работи под Android 4.2 Jelly Bean. То разполага с 4,3-инчов LCD екран от предната страна с резолюция от 1280 by 720 пиксела (720p) и се захранва от двуядрен Qualcomm Snapdragon чип на 1,5 Ghz.

Сред останалите параметри са RAM паметта от 2 гигабайта и вградената памет от 32 и 64 GB в зависимост от модела.

Уникалността на YotaPhone обаче идва от разположения от задната му страна 4,3-инчов екран с електронно мастило, чиито параметри с подобни на тези на екраните на Amazon Kindle и Nook на Barnes & Noble.

Идеята на създателите на Yotaphone е двата екрана да представят различни видове информация. Така например E-Ink дисплеите са перфектни за показване на известия за предстоящ срещи или за случващото се в социалните мрежи като Facebook и Twitter.

Електронният четец на YotaPhone може да бъде настроен така, че да показва основна информация, като часа или прогнозата времето. Това евентуално спестила енергия от батерията (с капацитет 2100 mAh) на телефона, тъй като екраните с електронно мастило са по-икономични от традиционните LCD дисплеи.

В допълнение бъдещите потребители на YotaPhone може да използват E-Ink екраните за четене при директна слънчева светлина, което е трудно постижимо при LCD дисплеите. Неудобството в случая е, че вместо със сензорен екран, контролът върху E-Ink екран ще се осъществява с тъч лента.

Моделът ще разполага още с 12-мегапикселова камера от задната страна, както и камера с HD качество отпред.

По план първите YотаPhone-и трябва да слязат от поточната линия през лятото на 2013 г. и да бъдат пуснати първо на руския пазар. В момента Yota Devices водят преговори за пласирането им в Северна Америка и в Европа.

Водещи

Най-четени