Чака ни революция в мобилния интернет 19.01 | 18:07

ООН одобри технология, спрямо която сегашният 3G стандарт ще ни изглежда като технология от dial-up времената

От Георги Георгиев

На среща по актуални въпроси, свързани с телекомуникациите, Международният телекомуникационен съюз (ITU) към ООН одобри ново поколение мобилни технологии, които, според експерти, ще направят мобилните устройствата 500 пъти по-бързи от сегашните 3G смартфони и таблети. С тях времето за изчакване между докосването на сензорния екран с пръст и отварянето на желания сайт ще бъде сведено практически до нула.

Технологията ще започне да бъде внедрявана още от сега в инфраструктура, но вероятно ще минат две години преди тя да се появи в потребителските смартфони, таблети и други устройства, тъй като това е технологичното време, което е необходимо, за да влезе в серийно производство. Това заяви в четвъртък (19 януари) говорителят на ITU Санджай Ачария, цитиран от AP.

Разликите между сегашната технология и новите изисквания на системата IMT-Advanced са все едно да сравняваме dial-up интернета с оптичния интернет, обясниха официални представители на агенцията към ООН, отговаряща за информационните и комуникационни технологии.

До момента технологията не е била достъпна, тъй като по правило тя трябва първо да бъде одобрена от ITU като международен стандарт.

Системата IMT-Advanced използва радиочестотния спектър много по-ефективно и устройствата, базирани на нея, ще се нуждаят от по-малка ширина на честотната лента за трансфер на големи пакети от данни.

Новите стандарти, които някои наричат "истинската" 4G технология, бяха одобрени по време на събрание на ITU в Женева. През 2009 г. същата организация постави изискванията за сега навлизащия 4G стандарт.

Когато навлезе на пазара, новата технология ще позволи достигането на средни скорости на сваляне от 100 мегабита в секунда. Това означава, че през телефоните и таблетите си ще можем да сваляме пълнометражни филми в рамките на една-две минути.

Най-четени