Шпионски игри в Google 20.06 | 12:14

На теория инернет потребителите могат да си разменя тайни съобщения с помощта на Google Suggest

От Георги Георгиев

Специфичният набор от възможности за търсене, които Google предлага, докато пишете в полето на търсачката, може да бъде използван за тайна комуникация между интернет потребителите.

Това казва специалистът по стеганография Войчех Мазурчек от Варшавският технологичен институт в Полша, цитиран от New Scientist. Стеганографията е изкуството за влагане на скрити послания в наглед ясни и обикновени места.

Мазурчек и неговият екип се опитали да открият нови начини, по които шпионите или терористите могат да опитат да комуникират помежду си, без да бъдат засечени. Техните проучвания ще позволят на агенциите за сигурност по света да разработят методи за прихващането на скритата комуникация.

Учените предположили, че за да се избегнат нарастващата подозрителност, терористите и шпионите все повече ще залагат на методи, които позволяват използването им на популярни публични места, които няма да предизвикват никакви подозрения. А какво може да бъде по-обикновено например от това да видите как някой използва Google, седнал в кафето до вас?

Така специалистите се насочили към Google Suggest и проверили дали има начин там да се скрият тайни съобщения. Помощната опция показва 10-те най-популярни резултата при всяко написване на определена буква/символ в полето за търсене. Предложенията се променят с всяко въвеждане на нова буква.

Част от възможностите за думи, които търсачката предлага често изглеждат меко казано странни. Така международната версия на Google показва думи и словосъчетания като runescape, rotten tomatoes и rock and chips при изписването на буквата "r” и последващите "u”, "o” и "c”. Това бил ключът, който насочил специалистите към създаването на таен метод за кореспонденция посредством добавянето на допълнителни предположения в Google Suggest.

За да постигне, това екипът заразил определен компютър с вирус, наречен StegSuggest. Неговата функция е да прихващата Google Suggest списъците, които се разменят между сървърите на търсачката и заразения компютър и добавя различна дума в края на 10 предположения. Добавените думи били избрани от списък с 4000 най-използвани думи в английския език, така че да не изглежда прекалено странни.

Получателят въвежда определен термин в търсачката и отбелязва последната дума от падащият списък от Google Suggest при всяко въвеждане на нова буква. Списъкът от думи след това се сравнява в "книга с кодове", с която разполагат участниците в тайната комуникация. Всяка допълнителна дума е закодирана с 10 битов бинарен номер. Различните номера са свързани заедно във верига, която се преработва в текст благодарение на отделна програма, инсталирана на домашния компютър на потребителя.

Въпреки, че методът да изпращане на тайни съобщения чрез Google изглежда доста неуловим Рос Андерсън, специалист по криптография и компютърна сигурност от университета в Кембридж, смята че при него ще има достатъчно висок трафик на информация между изпращача и получателя, което ще позволи той да бъде засечен и следен от властите.

Водещи

Най-четени