Ще искаме отлагане на цифровизацията 11.07 | 16:34

Причината е недостиг на средства, обясни финансовият министър Дянков

От Ивелина Георгиева

Цифровизацията не е по силите на бюджета ни и затова, ако е възможно, трябва да поискаме отлагането на тази процедура. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след края на днешното правителствено заседание.

Кабинетът прие план за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, но самият Дянков не е убеден, че има смисъл стотици милиони да се дадат за цифровизация. Причината е, че междувременно технологиите напредват и след няколко години тази процедура няма въобще да бъде смислена.

Финансовият министър обясни, че средствата, които са представени първоначално за цифровизация, изглеждат огромни и са в порядъка на 300 милиона лева за две-три години.

"Отсега казвам, че такива пари държавният бюджет няма и не възнамерявам да дам", отсече Дянков.

Знаейки тежкото положение на всички европейски страни, вицепремиерът заяви, че се съмнява те, особено тези от Югоизточна Европа, да са дали толкова огромни средства за цифровизация.

"Не само се съмнявам, но съм говорил и с други финансови министри, дали те са разпределили тези средства, за да се вместят в цифровизацията и моето мнение е, че те няма да се вместят, а България няма да е единствената", коментира Дянков във връзка с коментари, че всички останали са се цифровизирали само България не е и ще търпи процедури от ЕС.

Финансовият министър е поставил задача на колегата си, министъра на транспорта Ивайло Московски и неговия екип, според която те трябва да проверят, как стои въпроса с цифровизацията в останалите държави от ЕС.

Според плановете на правителството до 1 септември 2013 година аналоговият сигнал за разпространение на телевизионния сигнал ще бъде изключен. Дотогава ще трябва да бъде приключена и процедурата по дигитализиране на наземното разпръскване на сигнала. Това изискване е поставено пред нас от ЕС и важи, разбира се, не само за България, но и за всички държави от общността.

Целта е осигуряване на по-добро качество и програмно разнообразие, както и предоставяне на допълнителни услуги за потребителите.

Водещи

Най-четени