Токът поскъпва с 13%, не с 10% от 1 юли 29.06 | 10:54

Причината е добавката за зелена енергия, коментира шефът на ДКЕВР

От Деляна Петкова

От 1 юли цената на електричеството ще се повиши и това беше ясно от няколко седмици. Досега от Държавната комсия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) залагаха на поскъпване от малко над 10 на сто.

Днес (29 юни) от парламентарната трибуна председателят на комисията Ангел Семерджиев обаче уточни, че поскъпването ще бъде в размер на 13%. Пред депутатите той обясни, че причината за това поскъпване са добавките за зелена енергия, пише Агенция "Фокус".

"Няма съществени промени в нашето решение. Единствено се наложи корекция в добавката за зелена енергия, тъй като и до момента НЕК претърпява значителни щети от повишеното производство от възобновяеми източници. Корекцията не отчита бъдещите периоди, а настоящия момент”, допълни още Семерджиев.

На 13 юни обаче Семерджев обяви в ефира на bTV, че токът няма да поскъпва до края на годината.

По-рано днес от ДКЕВР заявиха пред БНР, че заседанието, на което Комисията трябва да вземе решение за поскъпването на тока, ВиК услугите за софиянци и по отношение на исканията на "Булгаргаз" за цената на газа, ще се проведе в събота (30 юни).

На последното заседание на ДКЕВР беше решено природния газ да поскъпне с 4,88%, като основание за това е по-високата стойност на щатския долар, както и необходимостта за закупуване на още количества газ за хранилището "Чирен".

Водещи

Най-четени