1 млн. евро е глобата за катастрофата с "Коста Конкордия" 12.04 | 11:58

Costa Croicere успя да постигне споразумение и се размина единствено с глоба

От Елена Кирилова

Съдът в Тоскана обяви, че налага на италианската фирма Costa Croicere глоба от 1 млн. евро заради корабокрушението на круизния кораб "Коста Конкордия” - инцидент, при който загинаха 32 души.

Компанията помоли за сключването на споразумение, за да се договорят административните санкции. Съдия Валерия Монтесарчо прие правното основание след изслушването, съобщава Huffington Post.  

Costa Croicere се опита да обвини изцяло капитана Франческо Счетино за инцидента с круизния кораб, който се заби в риф край тосканския остров Джилио на 13 януари миналата година. Корабът получи 70-метрова пукнатина на корпуса, а след това се преобърна във водата.

Счетино е обвинен в непредумишлено убийство, причиняване на корабокрушение и изоставяне на кораба преди всички пътници да са евакуирани.

От своя страна, капитанът твърди, че е управлявал изключително адекватно кораба, приближавайки го до пристанището и е помогнал за спасяването на човешки животи. Той поддържа версията, че рифът не е бил маркиран на навигационната карта на кораба.

Моряците в района обаче твърдят, че рифът е добре позната туристическа атракция.

Водещи

Най-четени