150 черноморски плажа ще се охраняват през лятото 07.02 | 19:00

Служебният министър проверява обществени поръчки в туризма

От iNews.bg

Очаква се около 150 да са охраняемите плажове по българското Черноморие през новия летен сезон. Това съобщи служебният министър на туризма Стела Балтова, като увери, че ведомството й ще работи за намаляване на неохраняемите плажове по морето в сравнение с броя им през миналата година, предаде Дарик.

Сред основните приоритети на служебния министър са подобряване на политиките и регулациите, развитие на националната туристическа реклама и международно сътрудничество в туризма. Очакванията й за летен сезон – 2017, са позитивни, а подготовката за сезона е свързана с концесионните договори и плажове.

"В момента имаме 49 плажа, в които действа концесия. Предстои да бъдат подписани 5 нови концесионни договора, при които срокът за тяхното подписване е 28 февруари. Те са влезли в сила преди моето встъпване в длъжност, не са обжалвани. Имаме три, по които текат жалби - това са Поморие-Централен, Нестинарка и Бургас-Север. Паралелно с това имаме 6 висящи плажа", отчете министърът.

Плажовете с наеми са 63 към момента, каза още тя. Очакванията й са от всички 237 плажа по морето 150 да имат стопани, а останалите да са неохраняеми. "Ще работим в посока да бъдат по-малко от миналата година. Това, което предвиждаме към момента, е след 31 март да имаме яснота по този въпрос", допълни Балтова.

Служебният министър обяви, че тече проверка на започнати и спрени обществени поръчки. Сред тях е и поръчката за Единната система за туристическа информация.  

Водещи

Най-четени