Ангелкова: 2006 туристи има в момента по хотелите у нас 19.03 | 19:15

Поведението на българите, отишли сега на почивка в чужбина, както и на туроператорите им, е безотговорно, каза тя

От iNews.bg

На извънреден брифинг в Министерския съвет министърът на туризма Николина Ангелкова даде подробна информация за броя чуждестранни туристи у нас, на които българската държава оказва спешна помощ да отпътуват към страните си, както и на българските туристи зад граница, чието завръщане е затруднено от пандемията с коронавируса.

Към днешна дата според системата ЕСТИ общият брой на българските и чуждестранните туристи в местата за настаняване у нас е 2006. В Боровец има 25 туристи – 21 английски и утре им предстои заминаване с чартър. Остават 3-ма от Сърбия и 1 австриец, които също ще си тръгнат. В Пампорово са 16 души (1 от Румъния, 4-ма от Русия, двама от Хърватия). В Банско, който е под карантина, са най-много – 111. Тази сутрин рано си тръгнаха 46 британски туристи, утре още 29-ма техни сънародници, стана ясно от думите й. Като цяло всички британски туристи, които са били по курортите, напускат страната с чартъри - утре още 34 от Банско и 21 от Боровец.

Получихме информация и за руските граждани, които трябваше да отпътуват утре, че 66 души, които са били в Банско, има вероятност да не бъдат качени на самолет с други пътници, защото градът е под карантина и ще се изложи на риск здравето им. Проведохме разговор с руския посланик, на когото много благодаря. Той пое ангажимент това да се случи с отделен чартър утре или в най-близко време. Поддържаме контакт да не се допусне по-дълъг престой на руските туристи. Във връзка сме и с хотелите в Банско, където са настанени руските туристи, така че да бъдат настанени в един хотел до осигуряване на отделен чартър от Руската федерация, информира министър Ангелкова .

По отношение на българските граждани, които в момента са на организирани туристически посещения в чужбина, тя припомни, че няколко пъти е подчертавала колко безотговорно е подобно поведение - както на туроператорите, които организират почивки в такъв момент, така и на тези, които ги предприемат. Има много индивидуални почивки през онлайн платформите, но тяхната бройка е трудно да се каже, ако не се свържат с посолствата ни, подчерта ресорният министър.

Прогнозите, които имаме заедно с колегите от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, са до края на тази седмица руските граждани да бъдат превозени. По-късно в координация с  руското посолство ще имаме информация за допълнителния чартър специално за туристите от Банско, поясни още министърът.

Що се отнася до българските туристи в Малта, тя съобщи, че според получените данни това основно са индивидуални туристи, направили резервации през Букинг и отишли там с различна цели. Поддържаме връзка с посолството ни, което е акредитирано за Малта, за индивидуален контакт с тях. Няма да оставим нашите съграждани да не могат да се приберат и пак апелирам към отговорно поведение в тази тежка ситуация, категорична бе министър Ангелкова.

Буквално нямаме туризъм, спадът е драстичен, но това е нормално предвид безпрецедентната ситуация с коронавируса, изказа съжалението си министърът. От общо 2006 туристи, 961 са чуждите граждани в цялата страна, нощували в местата за настаняване по последни данни.

Водещи

Най-четени