БДЖ пуска ретро влак 21.03 | 09:33

От днес в продължение на 20 дни компанията предоставят възможност за пътуване с парен локомотив

От Кремена Бедерева

От днес в продължение на двадесет дни, "Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще предоставят възможност за пътуване с парен локомотив на всички свои клиенти, които проявяват интерес към ретро подвижния състав.

Локомотивът ще бъде включен към композициите на два влака по направлението между София и Банкя. Инициативата е организирана, с цел да се популяризира историческото наследство на националния железопътен превозвач.

Парният локомотив от серията 01.23 ще бъде включен в състава на крайградския пътнически влак от София за Банкя, който заминава от Централна гара София в 12:10 ч. В обратното направление ретро локомотива ще се движи към композицията на крайградския пътнически влак от Банкя за София, който тръгва от гара Банкя в 14:05 ч. Тези влакове ще се движат в състав от два второкласни пътнически вагона.

През първия ден на инициативата (21-ви март) в състава на тези два влака ще бъде включен и един от уникалните автентични вагони, запазени от композицията на цар Борис III "Корона Експрес”.

Всеки желаещ клиент на "Холдинг БДЖ” ЕАД може да се възползва от възможността да пътува с влаковете на цената на редовния билет по това направление, стойността, на който е 0,80 лв. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси на Централна гара София и от гара Банкя.

Парният локомотив от серията - 01.23 е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. Този локомотив е експонат от музейната колекция "Железопътно наследство” на "Холдинг БДЖ” ЕАД. Възстановен е отново за движение в локомотивно депо София през 2003 г. и се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и участия във филмови продукции.

През 1979 г. локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е определен за музеен локомотив. По случай 100-годишнината на ЖП тракция и депо София през 1988 г., 01.23 е възстановен като действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20-ти септември 1989 г. локомотивът обслужва влака "Ориент експрес” при преминаването му през България.

Вагонът № 5152 9810 055-0 от композицията на "Корона Експрес” е произведен през 1940 г. в завод "Линке – Хофман Верке” в Бреслау, Германия за нуждите на иранския шах. По тази причина днес вагонът е известен с името "иранката”. Вагонът е оборудван с талига "Гьорлиц” 4 и стандартна за времето си конструкция. Разполага със седем купета с по шест места във всяко от тях.

Седалките в купетата са тапицирани с гълъбово син плюш. Заедно с вагоните на цар Борис III, принц Кирил и вагон-ресторанта от състава на "Корона Експрес”, този вагон е един от най-използваните и предпочитани от участниците в атракционни пътувания, предвид удобствата и атмосферата, които създава по време на пътуване.

Пътуванията с ретро подвижния състав на "Холдинг Български държавни железници” ЕАД са изключително популярни, защото представляват едно наистина необикновено преживяване, изпълнено с романтика. Обикновено подобни пътувания се организират по живописни природни маршрути или до интересни исторически обекти.

Водещи

Най-четени