Ретро влакът се движи и през почивните дни 03.04 | 09:22

Този локомотив е експонат от музейната колекция „Железопътно наследство”

От Кремена Бедерева

Поради проявения повишен интерес към парния локомотив от серията 01.23, "Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще осигури още два допълнителни влака по направлението между София и Банкя, които ще бъдат обслужвани от ретро локомотива.

Допълнителните влакове ще се движат през почивните дни, с цел да се предостави възможност за пътуване на всички, които проявяват интерес към парната машина. Композициите на тези влакове ще бъдат съставени от общо седем вагона (два първокласни и пет второкласни вагона). Допълнителният влак от София за Банкя ще заминава от Централна гара София в 10:00 ч., а по направлението от Банкя за София ще тръгва в 11:15 ч.

По инициатива на националния железопътен превозвач за популяризиране на историческото наследство на българските железници, от 21-ви март парният локомотив от серията 01.23 се движи всекидневно към състава на крайградския пътнически влак от София за Банкя, който заминава от гара София в 12:10 ч. В обратното направление ретро локомотивът пътува към композицията на крайградския пътнически влак от Банкя за София, който тръгва от гара Банкя в 14:05 ч.

Всеки желаещ клиент на "Холдинг БДЖ” ЕАД може да се възползва от възможността да пътува с влаковете на цената на редовния билет по това направление, стойността, на който е 0,80 лв. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси на Централна гара София и от гара Банкя.

Парният локомотив от серията - 01.23 е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници.

Този локомотив е експонат от музейната колекция "Железопътно наследство” на "Холдинг БДЖ” ЕАД. Възстановен е отново за движение в локомотивно депо София през 2003 г. и се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и участия във филмови продукции.

През 1979 г. локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е определен за музеен локомотив. По случай 100-годишнината на ЖП тракция и депо София през 1988 г., 01.23 е възстановен като действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20-ти септември 1989 г. локомотивът обслужва влака "Ориент експрес” при преминаването му през България.

Най-четени