България е втора в света по ресурс на минерални води 27.02 | 14:47

На територията на България има над 600 водоизточника

От Кремена Бедерева

България е на второ място в света по ресурс на минерални води, показа изследване на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, представено на семинар в Хисаря.

Инвестициите в сектора за последните пет години се изчисляват на над 8 милиарда лева, предаде Дарик.

Нашата страна е втора в света по ресурс на минерални води след Исландия. На територията на България има над 600 водоизточника, с дебит над 5000 литра за секунда, бе подчертано по време на семинара "Насърчаване на вътрешния туризъм в Република България".

По думите на специалиста в областта на балнеологията и рехабилитацията д-р Димитър Благов този фактор, заедно с ценните природни ресурси и специфичния климат в страната, са предпоставка за сериозен инвеститорски интерес към изграждането на балнео- и СПА центрове. Според Благов грешка е, че в България се разделят медицина и СПА туризъм.

Специалистът обясни, че начинът България да има 100% оползотворяване на богатствата си, е медицината и уелнес структурата да се обединят.

"Не можеш да правиш СПА комплекс, без да имаш в него специалисти по рехабилитация и физиотерапия," коментира Благов.

Според него основните проблеми, които трябва да се елиминират, за да има успешно развитие българският СПА туризъм, на първо място е огромната липса на кадри в сектора, причината, за което Благов обясни с желанието на тези специалисти за реализация в чужбина поради ниската платежност в нашата страна.

Водещи