В кризата: Над половин милион българи посрещат Коледа и Нова година в курорт 04.12 | 10:44

60 000 нашенци ще пътуват за празниците в чужбина

От iNews

На Коледа и Нова година около 560 000 българи ще празнуват в родни спа и ски-курорти, а около 60 000 българи ще пътуват в чужбина. Това обявиха от Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ).

Предпочитаните дестинации зад граница са топлите страни, в които няма толкова ограничителни ковид-мерки и за които има организирани чартърни полети. Такива са Египет, Карибите, Доминиканската република, Дубай и Тунис. Български туристи традиционно ще изберат за Коледа и Нова година и близките европейски дестинации, които посещават самостоятелно.

"У нас най-голям интерес по време на празниците предизвикват балнео и спа-курортите, където вече почти няма свободни места", коментира пред Блумбърг ТВ Константин Занков от ИАОТ. За Коледа и Нова година вече са заети и хотелите в ски-курортите, които откриват официално сезона между 10 и 18 декември.

Тази година по Коледа и Нова година се получават два дълги уикенда с 4 почивни дни от четвъртък до понеделник. "За тези дни почти са изкупени къщите за гости и малките семейни хотели, но има и много резервации в 4 и 5-звездни хотели в планинските курорти. Същото важи и за много хотели по Черноморието и на други места, където има балнео, спа и уелнес, и които развиват целогодишен туризъм", съобщи пред бТВ и Румен Драганов, директор на ИАОТ.

Пандемията обаче продължава да влияе негативно на туризма. "Неяснотата с новите мерки и условия, както и новият вариант на вируса, за който все още няма достатъчно информация, създават несигурност при пътуванията, което скъсява резервационния прозорец. Хората масово резервират в последния момент, което е голямо предизвикателство за туристическия бизнес", заяви Занков.

Според института туристическият сектор през 2021 г. изглежда по-добре в сравнение с 2020 г., но ще достигне нивата от преди пандемията едва след две години. "Хората осъзнаха, че искат да продължат да пътешестват, тъй като никой няма да им върне времето, в което са седели вкъщи", коментира Занков.

По-голям брой чужденци ще посетят ски-курортите ни тази зима. Ако за периода 2018-2019 г. през зимния сезон сме били посещавани от около 1.6 милиона чужденци, за миналата година те са били 650 хил., а тази година очакваме 1.2 милиона чуждестранни туристи. Те ще са основно от Великобритания, Ирландия, Полша, Скандинавия, Русия и от съседните страни.

Още на 8 декември - студентския празник, Банско очаква около 2000 студенти от Гърция.

Междувременно стана известно, че хотелите в зимните курорти вдигат цените на нощувката между 10 и 15%, основно заради повишените разходи за електроенергия. Освен това някои хотели изваждат от общата цена на пакета ползването на басейн, сауна и джакузи и ги предлагат като отделна услуга, която може да достигне до 50 лв. на ден.

Водещи

Най-четени