Велосипедните столици на света 18.03 | 10:38

Или кои са най-подходящите места за каране на велосипед

От Елена Кирилова

Карането на велосипеди се превръща в едно от най-разпространените хобита по света, а напоследък все повече набира сили. Велосипедните общности стават все по-популярни, а карането на велосипед не просто ви гарантира спестяване на пари за газ, но и намалява замърсяването на околната среда.

Велосипедните приключения дебнат отвсякъде. Има обаче няколко града, които завинаги ще спечелят сърцето на любителите на колоезденето, съобщава Huffington Post. Ето кои са те:

Минеаполис, щата Минесота

Минеаполис неслучайно е наречен "първата велосипедна магистрала в САЩ”. Градът е устроен толкова добре, че е истинско удоволствие да си велосипедист там, благодарение на множеството велоалеи. Създадени са страхотни маршрути, така че всеки да може спокойно да отиде с колело от дома до работното си място.

Трондхайм, Норвегия

Хълмовете в Трондхайм не могат да сплашат нетърпеливите колоездачи. 32 хил. души в града всеки ден използват колело, за да отидат на училище или работа. Тези, които не искат да се потят в официалните си костюми, тук могат да използват първия в света велолифт, който плъзга нагоре по хълмовете колелото, така че на самия колоездач не му се налага да върти педалите.

Дейвис, Калифорния

Този малък град обича да се хвали, че има повече велосипеди, отколкото автомобили. Това е първият град в САЩ, който създава велосипедни алеи към 95% от главните улици. За целта са изпълнени редица скъпо струващи проекти, но благодарение на тях 65-те хил. души население могат да живеят в мир с природата.

Боулдър, Колорадо

Боулдър е планинско градче, което може да се похвали със сериозна мрежа от велосипедни алеи, които свързват жителите с центъра. Създадени е и програма "Безопасни маршрути до училище”, която насърчавадецата да използват велосипеди. Има и редица инфраструктурни подобрения, насърчаващи ходенето пеша.

Копенхаген, Дания

32% от работниците в Копенхаген се придвижват с велосипеди. Градът може да се похвали с широки велоалеи, които имат собствени сигнални системи. Наемането на колело се е превърнало в ежедневие и това е основен начин за придвижване сред местните жители. Още по-хубавото е, че депозитът, който плащате при заемането на велосипед, се възстановява в мига, в който го върнете обратно.

Портланд, Орегон

Мрежата от велоалеи в Портланд е резултат от десетилетия планиране и изграждане на тази инфраструктура. Градът разполага с 259 мили велосипедни алеи, които гарантират безопасността на колоездачите. През последните години там се появяват все повече паркинги за велосипеди.

Амстердам, Холандия

Амстердам неслучайно е наричан велосипедна столица на света. Той не си е спечелил тази титла само за една нощ. Още от 1960 г. тогавашното правителство взело решение да насърчи използването на велосипеди в града, за да намали замърсяването и задръстванията. Днес повече от половината жители на Амстердам предпочитат колелото пред автомобилите. Освен това велосипедистите имат повече права на пътя, отколкото водачите на леки коли.

Водещи

Най-четени