Всеки ден е интересен за туризъм у нас 15.02 | 12:31

Ще проверяваме онлайн къде да е следващото ни пътешествие в страната

От Ралица Стоянова

Традиционните форми на туризъм у нас са летният и зимният. Освен тях обаче в страната ни има предпоставки за развитие на алтернативен и културен туризъм, които имат нужда от популяризиране. Именно това е целта на изготвения събитиен календар potarsi.bulgariatravel.org.

В календара са събрани събития от цялата страна, които отразяват местните традиции и колорит. Такива например са Националният зетьовски събор в Етрополе, Фестивалът на Банското мезе, походът "По пътя на Ботевата чета и други".

В момента сайтът разполага с 294 събития от цялата страна. Очаква се през следващата седмица да има още 100 събития, тъй като календарът се актуализира непрекъснато. Събитията се изпращат от общините или се набавят от официалните им сайтове.

Търсенето в интернет страницата става по дата, по място и според типа на събитието. Тъй като сайтът е насочен към българските туристи, засега не се предвижда версия на английски.

От 24 януари, когато е започнала рекламната кампания на сайта, до 4 февруари има 8000 уникални посещения.

Сайтът е по проект "Кампания за насърчаване на вътрешния туризъм". Изготвен е по обществена поръчка и е на стойност 30 000 лева. В това влизат разходите за направата на сайта и публикуването му в Интернет, както и рекламата. Той е подготвен от фирма по обществена поръчка към бившата Агенция по туризъм. В началото на юли ще има изцяло нов сайт, който ще бъде част от мултимедийния каталог на българския туризъм, съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Друг проект за популяризиране на местния туризъм е изготвянето на списък с 50-те малко познати туристически обекта в България. Такива например са моста в с. Арда в Смолянско, блатото в центъра за опазване на влажните зони в Драгоман, гробницата в Поморие, църквата в Беренде и други.

Всеки, който иска да предложи туристически обект за списъка, може да го направи до 15 април на сайта potarsi.bulgariatravel.org или на мейл obekta@gmail.com като посочи името и местоположението на обекта, кратко описание и препоръки.

Списъкът ще се изготви от служители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, експерти по туризъм и медиите и ще бъде представен през май. Идеята е такъв списък да се подготвя всяка година.

Що се отнася до зимния туристически сезон, зам.-министър Маринов заяви, че до края на декември – средата на януари ръстът на чуждестранни туристи е двуцифрено число и изрази оптимизъм за сезона.

Водещи

Най-четени