Да развиваме не секс, а голф туризъм, настоява бизнесът 22.03 | 12:49

Бордът по туризъм иска президентът да наложи вето на Закона за туризма

От Ивелина Георгиева

Националният борд по туризъм (НБТ) иска президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на Закона за туризма.

От НБТ предлагат закона да бъде върнат, за да се допълнят някои конкретни предложения на бранша за развитието на туризма.

На първо място те предлагат да се създаде 10-годишен мастър план за развитието на туризма в България, който включва финансово-икономически модел за нарастване делът на туризма в БВП, както и дългосрочна маркетингова и рекламна концепция за представяне на международните пазари.

Като философия на Закона за туризма Националният борд предлага да бъде създадена единна консолидирана неправителствена организация като партньор на правителството и местната власт.

От НБТ настояват голфът да бъде включен в Закона за туризма, тъй като до момента условия за развитие и подпомагане на голф туризма не са включени.  Те смятат, че голф туризмът е новата тенденция, която трябва да се развива  у нас.

Браншът иска още да бъде развит и въпросът със статута на туристическите атракции, частна и публична държавна и общинска собственост.

Вчера (21 март) представителите на НБТ са се срещнали със служебния премиер Марин Райков и са го уведомили за техните искания.

Според Мартин Захариев, който членува в борда, срещата между организацията и служебния кабинет е като "флирт от еротичния филм с Ким Бейсинджър и Мики Рурк от началото на 90-те години - "9 седмици и половина".

Захариев каза, че още в предишния кабинет управляващите е трябвало да направят отделно Министерство на туризма.

"Ако има министерство на туризма, държавата ще покаже, че има отношение към този бранш, които прави 11-12 % от БВП", коментира Красимир Гергов.

Радосвет Радев, който също членува в НБТ, изрази възмущението си от факта, че досега България е позната с нарко- и секс туризма по Слънчев бряг и зимните курорти.

"Имаме едно киргистанско лого, което е на старта на туристическия сезон и не се знае дали ще бъде използвано, лого, което не се харесва на всички", възмути се Мартин Захариев.

В разгара на предизборната кампания от НБТ организират дебат на тема "Туризмът е политика" между лидерите на основните партии, които ще участват в парламентарните избори.

Водещи

Най-четени