Дюните минават към плажните концесии, за да бъдат защитени 05.05 | 18:26

Това е едно от предложенията в новия Закон за устройство

От Миглена Иванова

Едно от измененията в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) предвижда защитените дюни да се върнат на концесионерите. Целта е да се работи ефективно върху тяхното опазване.

Извеждането им като територии извън плажовете е довело дори до тяхното реституиране и на места – продажба и застрояване, коментира Иво Стефанов от Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Екатерина Захариева уточни, че защитените дюни няма да влияят върху определянето на допустимия процент от ивиците, върху който могат да се разполагат търговски площи и преместваеми обекти (чадъри, шезлонги, пътеки, шатри и други). Стефанов обаче смята, че и с тези изменения разполагаемите търговски площи върху плажовете ще бъдат намалени с още 30%.

Заедно с повишаването на концесионните плащания от края на миналата година с изменение в Закона за ДДС той каза, че в крайна сметка по-високата цена, съответно – по-високите разходи, ще ги плати потребителят.

Има идея инвеститори да могат да разширяват съществуващи плажни ивици и да строят т. нар. "изкуствени плажове", пише biznews.bg.

Това се налага заради недостатъчните плажни ивици по черноморското крайбрежие. Такава възможност също е предвидена в измененията на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които бяха обсъдени днес.

Депутатът Иван Алексиев от парламентарната комисия по околната среда и водите поясни, че предложението за създаване на изкуствени плажове е старо и произлиза от Бургаския регион, където плажна ивица по крайбрежието е недостатъчна.

Заместник-министър Екатерина Захариева поясни, че не знае за проявен инвеститорски интерес към възможността за изкуствено изградени плажове. Такова изграждане ще се осъществява по реда на концесиите, с тръжна процедура.

Ако такова запитване бъде отправено към ресорното министерство, то ще бъде публикувано на сайта на ведомството

Водещи

Най-четени