Евро 2012: В Лвов има близо 60 музея 08.05 | 11:19

Докато си почивате от футболните страсти, можете да посетите ... разбира се - Музея на бирата

От Мария Ангелова

Заради политическата обстановка в Украйна много политици заявиха, че няма да посетят мачовете, които ще се играят в страната по време на Европейското първенство по футбол. Това обаче не пречи обикновените граждани да се насладим на красотите на тази държава.

iNews продължава своята обиколка и само месец преди официалното начало на първенството ще ви разкажем за Лвов. Първият мач, който ще се изиграе на стадиона "Арена Лвов" в града е насрочен за 9 юни. На терена ще се срещнат отборите на Германия и Португалия.

Но ако не сте запален фен на футбола, градът ще ви предложи още много други интересни забавления. На първо място в Лвов има близо 60 музея.

Ето и по-любопитните сред тях.

Пивоварният музей

Вероятно това ще се окаже един от най-посещаваните музеи, предвид дълбоко заложеното ни клише, че футболът върви с бира. Освен историята на бирата от древността до днес, ще можете да опитайте халба "Львовское" пиво. Музеят се намира в най-старата украинска пивоварна, а в подземието му има бирария с почти средновековна атмосфера.

Аптека-музей

Тази аптека, основана през 1735 г., е действаща и до днес и продължава да произвежда и продава прочутото си "желязно вино" - железен захарат, с който се лекуват пациенти с недостиг на желязо в организма. В миналото аптеката се е наричала "Под черния орел". Днес можете да разгледате експонати в 16 зали, включително и алхимична лаборатория.

Музей на история на религиите

Малко куриозно, но този музей е създаден по време на социализма като музей на атеизма. Промените обаче  водят и до смяната на предназначението и името му. Днес в него има над 50 000 експоната за десетки религии от най-дълбока древност до наши дни. Разположен е в сградата на бивш доминикански католически манастир.

Музей на хляба

Хляб и зрелища. На футболните терени запалянковците се наслаждават на зрелищата, а тук ще разберете всичко за хляба и тестените изделия – как са се правели в миналото, как се правят сега, а ако искате още по-задълбочен поглед – каква е разликата между различните сортове зърнени култури. Билетът няма фиксирана цена, а е "по договаряне". Както и работното време, между другото.

И освен музеите, не пропускайте да разгледате историческия център на Лвов. Той е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и ще ви покаже повече за миналото на града от всеки музей.

Разходете се по площад "Ринок" и разгледайте наредените една до друга къщи с тесни и високи фасади, всяка в различен стил и цвят. В миналото (че и сега) е било прекалено скъпо да се строи на площада, затова предните части на сградите са строени възможно най-тесни.

В самия център на площада се издига сградата на градската управа. Ако изкачите 408-те стъпала до обзорната площадка на върха на кулата ѝ, ще се насладите на чудесна панорама на града.

Водещи

Най-четени