Евро 2012: Гданск - символът на свалянето на комунизма 05.06 | 11:12

В балтийския курорт се намира прочутата корабостроителница "Ленин"

От Мария Ангелова

И нашата виртуална разходка из градовете домакини на Евро 2012 ще продължи с посещението на Гданск.

Този град определено не е масово търсена и предлагана дестинация на туристическия пазар у нас. Но Европейското по футбол може да се окаже отличен повод да се посетят малко познати места, но които са заредени с много история.

Гданск е едно от тях. Освен това градът не е сам, ама в буквалния смисъл. Гданск, заедно с Гдиня и Сопот, са разположени много близо един до друг на полското балтийско крайбрежие. Минавайки през тях, всъщност много трудно може да се открият границите.

Гданск обаче е най-престижният и с най-красивият исторически център. Всъщност не е съвсем точно да се каже "исторически" - градът е бил разрушен по време на Втората световна война и отново изграден. Всички сгради в центъра обаче са отново построени в стария си вид, отпреди войната.

В часовете преди мача, за който сте си купили билет, се разходете из улиците с разноцветни къщи и ярките цветове. Посетете музеите  - в града има исторически, морски и археологически. А ако не сте фен на футбола и имате повече свободно време може да се насочите и към корабостроителницата, станала люлка на полската борба срещу комунизма и движението "Солидарност".

През май в града се снима филмът "Валенса" на режисьора Анджей Вайда и поради това е възстановен оригиналният надпис "Гданска корабостроителница Ленин" и входът на предприятието.

Гданск е популярен балтийски курорт, но температурите на водата са далеч от приемливите, освен за най-смелите. Разходката по кея, както и ситният бял пясък обаче са приятни за отдих. А в някое от близките заведения можете да хапнете и прясно уловена рибка и задължително - чаша полска бира.

Първият мач от Евро 2012, на който Гданск ще бъде домакин е срещата от Група С Испания - Италия, която започва на 10 юни от 18 часа (местно време). Следващият мач на стадиона в града е четвъртфиналът на 22 юни, когато един срещу друг ще се изправят победителят от Група В и вторият в Група А.

Водещи

Най-четени