Евро 2012: Харков - кой е "най"...? 15.05 | 11:25

Това е градът в Европа с най-много "най"...

От Мария Ангелова

Най-големите фенове на футбола със сигурност броят дните до Европейското първенство, а ако ви предстои и пътуване до Украйна и Полша вероятно вече мислено стягате куфарите и бягате далеч от дъждовната действителност.

Разходката ни из Украйна продължава към Харков. Според редица мнения това е градът в Европа с най-много "най". И за да не бъдем голословни, започваме - това е най-големият град на 50-я паралел северна ширина.

Да, градът е по-голям от Краков, от Прага и Майнц. А самите граждани на Харков няма да пропуснат да ви разкажат за това и в самия център на града дори е построен паметник, посветен на географската особеност. Монументът беше построен през 2010 година и представлява 20 бронзови и медни плочки, подредени във формата на пунктирана линия.

В центъра на монумента пък има бронзов кръг със земното кълбо и разстоянията от Харков до някои големи градове в света – Москва, Париж, Рим, Ерусалим, Дубай, Делхи. Интересно е, че разстоянието до Северния полюс е посочено като 3933 км, а в действителност то е не по-малко от 4400 км. Грешката предизвиква скандал и подигравки и е подобаващо поправена – през март 2011 г. просто изрязват "3933 км" от плочата.

Паметникът се намира в парк "Шевченко" - това със сигурност ще привлече вниманието на феновете на футбола, макар паркът разбира се да не е кръстен на един от най-добрите украински футболисти Андрий Шевченко, а на поета Тарас Шевченко. Името обаче може да ви даде коз в молбите за туристическа обиколка на Харков.

Ако обичате да посещавате катедрали и църкви Харков няма да ви разочарова и тъй като сме тръгнали с "най" напред - ето и най-старата сграда в Харков - Покровския манастир е построен през 1726 година.

Футбол, пазаруване... понякога си вървят ръка за ръка - мъжът на мач, жената - в мола. В Харков ще може да посетите един от най-големите пазари в Европа - "Барабашов". Това място дори е в Топ 20 (на 14 място) сред най-големите пазари в световен мащаб, така че посещението му със сигурност ще ви достави удоволствие или поне ще задоволи любопитството ви как точно изглежда един от най-големите пазари на света. На галено харковчани го наричат Барабашка или просто Барабан.

И ето и още едно "най" - най-големият площад в Харков - "Площадът на свободата" (или Площад "Дзержински". Що се отнася до Европа и света - заема съответно шесто и дванадесето място. Интересен факт е, че този площад е бил проектиран още през 1923 година, както и голямата му денивелация - повече от 11 метра от единия до другия му край.

А всъщност самият град може да бъде разгледан от високо и чрез лифт, който свързва парка "Горки" и "Ботаническата градина". На места пътят минава над короните на дървета и сградите се губят, сгушени в зеленината, но усещането си заслужава.

А делфинариумът и планетариумът с телескоп имат вечерни и нощни програми, така че можете да ги оставите и за след мача.

Водещи

Най-четени