Забраната за туризъм в парковете с тигри в Индия - заплаха за поминъка 05.10 | 14:14

Повечето хора в района се издържат благодарение на туризма

От Елена Кирилова

Забраната за туризъм в резерватите за тигри в Индия заплашва поминъка на местните работници, съсипва плановете на летовниците и не прави нищо в защита на животните, твърди група, посветена на отговорното пътуване. Мерките в защита на животните се прилагат в "основните области” на всичките 41 индийски резервата. Те влязоха в сила през юли тази година с цел да защитят силно застрашения вид, съобщава в. Telegraph.

Смята се, че в дивата природа са останали само 3200 тигри. Ето защо туризмът в района е подложен на истинско изпитание. Тази седмица Върховният съд в Индия за втори път в рамките на по-малко от две седмици, отложи решението дали да позволи отново на туристите да се върнат в специалните територии.

Досега забраната имаше ограничено действие, но този месец бележи началото на активния туристическия сезон в района. Ето защо Джулиан Матюс, председател на Travel Operators for Tigers (TOFT)  каза, че продължаващото закъснение може да остави хиляди хора без работа.

"Това е страшно време за индустрията”, коментира той. "Основните области, в които ходят 99% от туристистите, са обхванати от забраната, така че туризмът, свързан с тигрите, наистина е спрян. Има цели градове, които разчитат на туризма. Само в Рантамборе (националният парк в Джайпур) работят 3600 души”.

Според Матюс съдът трябва да отмени забраната и да даде възможност на хората да изкарват прехраната си. Новото заседание по случая ще се проведе на 9 октомври, но Джулиан Матюс предполага, че забавянето може да продължи още известно време поради сложността на въпросите и сложната правна система на Индия.

В същото време туристите, които искат да посетят тези места, ще бъдат принудени да отменят своите пътувания и да пропуснат възможността да видят животните. Говорител на туроператорската фирма Cox & Kings разкри, че е разочарован от забраната, тъй като тя е принудила много клиенти на компанията да отменят своите резервации. За да се справят с кризата множество компании предлагат на индивидуалните си клиенти алтернативни екскурзии, за да не загубят вече подписаните договори.

Водещи

Най-четени