Застраховани ли сме при посещение в Леденика и Дяволското гърло? 23.11 | 14:42

Според застрахователите включването на застраховка в цената на билетите за отворените за туристи пещери е добра практика

От Силвия Стоядинова

Билетите за посещение на четири от общо деветте пещери в България, които са електрифицирани и са отворени за масовия турист, включват застраховка. Това показват резултатите от проучване на застрахователните практики в страната, проведено от ХДИ Застраховане АД.

Проучването е реализирано чрез телефонни анкети с администрациите, стопанисващи пещерите Леденика, Дяволското гърло, Магурата, Бачо Киро, Съева дупка, Снежанка, Ухловица, Ягодинската пещера и Орлова чука. Всички изброени пещери, с изключение на Орлова чука, са част от 100-те национални туристически обекта на България.

При посещение в Дяволското гърло, Магурата, Снежанка и Ягодинската пещера в цената на билета се включва застраховка за здравето на туристите. Билетите за пещерите Бачо Киро и Съева дупка не включват такава.

"Според нас, включването на застраховка срещу инциденти в цената на билета за посещение на който и да е туристически обект, особено на по-опасните, е една изключително добра практика. Целта на проучването е да проверим доколко тази практика се прилага по отношение на едни от най-атрактивните и посещавани туристически обекти в страната, а именно пещерите", коментира Илда Павлова от ХДИ Застраховане АД.

Водещи

Най-четени