Защо да обичаме Родопите? 25.03 | 21:25

10 причини да обичате едно от най-прекрасните места в България

От Елена Кирилова

Родопите са едно от най-красивите и неповторими места в България. Всеки, който е посетил планината, е оставил частичка от душата си там. Въпреки това ви предлагаме 10 причини да обичате истински Родопите. Ето и кои са те:

Родопската кухня

Ако сте се запътили към някое от родопските села, бъдете подготвени за обилно и вкусно похапване. Местните жители са абсолютни майстори на тестените закуски, на баниците, клина, милинките и тутманиците. Да не пропуснем и прочутите чевермета по съборите и освежаващия мурсалски чай. Едно от най-прочутите родопски ястия си остава пататника.

Диалекта

Слушате, слушате, на места нищо не разбирате, но пък звучи толкова мелодично! Спомням си като дете на село ме учиха да казвам на "родопски”: "Немой ма алай, от’ ма е скокот” (нещо като "Не ме пипай, защото имам гъдел"). Или Златоград с неизменното "Дали врит ще пийте студена кола?", с което ще ви посрещнат в заведенията. Никога не е късно да научите някоя нова дума. Диалектите са истински богатство.

Фестивалите

Гайдарските надсвирвания в село Гела, кукерските празници в Широка лъка, Беглика фест... цяло лято (а и не само) в Родопите кипи оживен фестивален живот - от традиционни събори с народна музика до алтернативни събития. Планина, чист въздух и културен живот - не знам как изобщо хората успяват да си тръгнат оттук.

Останалите причини да се влюбите в Родопите можете да научите от Peika.bg.

Водещи

Най-четени