Изненадващо проверяват корабчетата по морето 14.06 | 13:40

Близо 100 са атракционните корабчета и лодки за разходки, превозващи туристи по Южното Черноморие

От Кремена Бедерева

Близо 100 атракционни корабчета и лодки за разходки ще превозват туристите по Южното Черноморие този сезон.

Преди да получат лиценз, собствениците им трябва да докажат, че плавателните съдове са в добро състояние, имат достатъчно спасително оборудване и екипажите са подготвени да реагират в случай на авария.

Прегледът на всяко едно от туристическите корабчета продължава повече от час. Заради сложната международна обстановка, екипажите получават и допълнителни инструкции.

"Внимателно да се наблюдава с какъв багаж се качват хората на борда, евентуално за големи найлонови торби, за чанти, пакети", каза Георги Захариев, началник-сектор "Малки кораби” пред бТВ. Според Морска администрация, въпреки че не са нови, атракционните корабчета са в добро състояние.

По-голям проблем са съоръженията за приставане, две трети, от които са опасни и са спрени от експлоатация.      

"Инфраструктурата, особено по отношение на туристическите услуги в морето, изостава. Пристанищата вече се оказват малки за общата бройка кораби, те се увеличават всяка година", каза капитан Живко Петров, директор на Морска администрация Бургас.

След основен ремонт на мостика в Слънчев бряг, от средата на юни там отново ще могат да пристават кораби и лодки. Изненадващи проверки дали атракционните корабчета спазват инструкциите ще се правят през целия сезон.

Водещи

Най-четени