Искат скалния рид "Стъпалата" сред 100-те природни феномена на България 26.03 | 19:12

Новите обекти ще бъдат избрани в интернет

От Кремена Бедерева

Кметът на Разлог Красимир Герчев предлага да се включи скалният рид "Стъпалата" в списъка на 100-те природни феномена на България, съобщиха от общинската управа.

Кампанията за набиране на предложения е инициирана от Българския туристически съюз (БТС) и цели да предложи на туристите, които искат да опознаят България, още 100 интересни туристически обекта.

"Стъпалата" е природен феномен, който очарова туристите както през зимата, така и през лятото, коментира Красимир Герчев. Инициативата се подкрепя от дружеството на БТС и запалените планинари от Разлог.

В писмо до изпълнителния секретар на БТС Венцислав Удев кметът на община Разлог е мотивирал включването на скалния феномен "Стъпалата" или "Събиците", както е известен сред любителите на планината.

Това е рид в Северен Пирин, който представлява скално образувание от мрамор. Неговата форма дава и името - седем стърчащи мраморни зъбери, които се редуват един под друг и имат формата на стълби. Изходен пункт за "Стъпалата" е хижа "Яворов".

Те имат подчертано алпийски характер, с остри ръбове и отвесни скали по техните склонове, по които са прокарани катерачни маршрути от II и III категория. 100-те природни феномена на България ще бъдат избрани чрез електронно гласуване.

Всички предложения ще бъдат публикувани на сайта на БТС.

Водещи

Най-четени